CorpYoga-un sistem filozofic

TuCuTine.ro

Yoga-un sistem filozofic

Mai mult celebra, decat cunoscuta, yoga este un sistem filosofic traditional, teoretic si practic, aparut in India acum mii de ani. In limba sanscrita, cuvantul yoga semnifica: comuniune, contopire, fuziune, unire. Cea mai veche expunere a sistemului yoga o reprezinta textul „YogaSutra” a lui Patanjali (secolul II i.Ch.). Desi originea acestei stiinte este straveche si isi are radacinile in Orient, yoga nu face parte din nici o religie, ea putand fi practicata de oricine, indiferent de sex, varsta sau cunoastere prealabila.

Aceasta stiinta exploateaza totalitatea potentialitatilor latente ale corpului, mintii si spriritului uman. Prin practica, yoga ne poate ajuta sa avem un corp sanatos si armonios. Prin respiratia profunda ne relaxam in totalitate corpul, ne destresam psihic si ne linistim mintea. Studiile recente din domeniul medicinii afirma ca practica posturilor si exercitiilor yoga de respiratie transforma chimia corpului si sistemul nervos.

Desigur pentru unii poate fi „doar” o metoda de a deveni mai sanatosi, in timp ce pentru altii este chiar calea de a gasi scopul vietii.

Multi oameni practica yoga pentru a se transforma si a deveni constienti de acel „ceva” care este adanc ascuns in fiinta lor. Ei numesc acest „ceva” Realitatea, Sinele, Scanteia divina, Sursa, Fiinta Atman, Brahman, Alah, Shiva, Dumnezeu, Constiinta sau prefera sa nu-i dea nici o denumire, deoarece numele nu are nici o importanta. Ceea ce conteaza cu adevarat este faptul ca prin yoga patrundem adanc in interiorul nostru si descoperim ca suntem numai iubire, fericire, liniste si armonie divina.

Post a comment

three × 3 =

Have a question?