CorpYoga – un mod de a trai

TuCuTine.ro

Yoga – un mod de a trai

Am putea spune ca yoga este un adevarat mod de a trai, care ne permite clipa de clipa, aici si acum, sa descoperim si sa folosim la adevarata lor valoare capacitatile ascunse in noi. Vom descoperi astfel, ca yoga presupune confruntarea cu misterele propriei noastre naturi microcosmice, cu eternele intrebari: pentru ce m-am nascut, pentru ce traiesc, de unde vin, ce se intampla cu mine dupa moarte, ce insemn pentru mine cu adevarat?

Exista mai multe feluri de yoga clasica, care vizeaza acelasi tel esential si anume, desavarsirea fiintei umane. In Occident cea mai cunoscuta dintre ele este, Hatha Yoga. H.Y. se bazeaza pe echilibrarea polaritatilor fundamentale ale fiintei, a energiilor solare (+) si lunare (-). Prin Hatha Yoga urmarim un control perfect al corpului, redobandirea sau mentinerea sanatatii.

Sistemul H.Y. cuprinde 8 faze sau etape, si anume: Yama (abtinerile), Niyama (indicatiile generale), Asana (posturile corporale), Pranayama (tehnici de respiratie), Pratyahara (retragerea atentiei spre interior), Dharana (concentrarea), Dhyana (meditatia) si Samadhi (cunoasterea Sinelui Suprem).

Ca urmare a desavarsirii in practica meditatiei, practicatul perseverent va atinge cea mai inalta forma de meditatie in care obiectul de cunoscut este chiar Sinele Suprem. Aceasta contopire sublima intre Eul individual si Constiinta Universala este redata de Samadhi, ultima etapa a sistemului H.Y.

Post a comment

9 − one =

Have a question?