Gustul copilariei
Se terminase vara iar toamna incepea sa-si intre in drepturi, acea toamna calda cu frunze roscovane si ciripit de pasari pe fundal. Nu-mi fusese parca, niciodata, atat de evident, ca pasarile de la geam scot sunete asa frumoase, ca lumina care se loveste de frunzele din copaci arata asa de bine. Observam ce usor imi este dimineata sa fiu constienta, sa vad, sa aud, sa simt fara zgomotul mintii. Sa realizez ce mi se intampla: sa ma bucur de niste lucruri atat de simple si ca ele sunt diferite dar sunt in fiecare zi tot acolo.
Asa se intampla cand traim constient, si cand, in general, facem lucrurile simple constienti de ele. Cand observam cu adevarat devenim vii, traim 100% in filmul nostru.
Cel mai simplu exercitiu este cu si despre mancare. Mancam constient ? Intrebarea este subiectiva: daca ne place inseamna ca ne provoaca placere, iar provocarea placerii gustului reprezinta gradul de educare al gustului. Ce ne place, cat de atenti suntem la ce isi doreste corpul nostru, tine in mare masura de istoricul obiceiurilor noastre alimentere: pe scurt, spune-mi cu ce ti-ai obisnuit (hranit) organismul, sa-ti spun ce-ti place sa mananci. Educa-l cu fructe si legume si va prefera hrana vie. Ca sa-ti poti identifica placerile culinare reale, intoarce-te un pic in timp in perioada copilariei, caci acolo isi au sediul emotiile de care se leaga comportamentul tau alimentar.
Lasand la o parte gustul dulce, de exemplu al ciocolatii, cat de buna a devenit ea cand a fost recompensa ? Parintii sau bunicii te-au recompensat cu o bomboana, o ciocolata, o prajitura sau te-au laudat, te-au incurajat cu o smochina sau un piure de mere ?
Ar trebui sa avem grija cu ce ne recompensam copii, in calitate de parinti, profesori, mentori sau prieteni. Este doar unul din pasii de inceput in educarea gustului. Pare un gest nevinovat si lipsit de importanta, dar in timp o punga de fructe uscate oferite ca apreciere poate face o diferenta semnificativa. In plus, cineva care isi va da seama, la maturitate, de importanta alimentatiei crude, va avea nevoie de multa determinare in educarea gustului, mai ales cand acesta a fost asociat unei emotii. Care a fost „gustul dulce” al copilariei tale?
Toamna este un prilej de amintiri cu bunici, de culori aprinse, de o stare constienta de bine si…de multe fructe delicioase!