SpiritAcupuncturaTeoria celor 5 elemente

TuCuTine.ro

Teoria celor 5 elemente

 

In China antica examinarea fenomenelor naturii a dus la clasificarea acestora in functie de proprietatile si formelor sale de manifestare in 5 elemente: apa, foc, pamant, metal si lemn

Conceptul teoriei celor 5 elemente contine 3 idei de baza, si anume:

  1.  – universul e compus din 5 elemente
  2.  – totul in univers apartine sistemul celor 5 elemente
  3.  – interactiunea celor 5 elemente are cea mai mare importanta in univers

Teoria celor 5 elemente a fost utilizata ca baza teoretica de catre vechii intelepti ai antichitatii pentru a explica Universul si alcatuirea sa, si pentru a explica relatia dintre lucruri in Univers prin interactiunea acestora.

Teoria celor 5 elemente descrie astfel fiziologia si patologia corpului uman prin dinamica celor 5 elemente in interiorul corpului, dar descrie si relatia dintre Om si Univers, unificandu-le. Ea subliniaza si evidentiaza faptul ca in Univers totul e interconectat si functioneaza ca un intreg.

In acest context Omul se afla la interfata Cer-Pamant, Cerul fiind YANG iar Pamantul YIN.

Cele 5 elemente reprezinta cele 5 moduri diferite de manifestare a energiei CHI in univers. In desfasurarea fenemoenelor din natura etapele sau ciclurile naturale se impart in 5 mari categorii:

  • FOCUL – iradierea caldurii, miscare de expansiune, accelerarea, YANG
  • –         Rosu, ras, miros parlit, bucurie, vara, amar
  • LEMNUL – cunoasterea, ascensiunea, vitalitatea, YANG
  • –         Verde, strigat, ranced, manie, primavara, acru
  • APA – urmeaza declivitatile, coboara, acumulare in zone joase, YIN
  • –         Albastru, geamat, putred, trauma, iarna, sarat
  • METALUL – densitate mare, miscare de concentrare, YIN
  • –         Alb, plans, stricat, durere, toamna, picant
  • PAMANTUL – centru cald, sursa elemente nutritive, element de echilibru intre YIN si YANG
  • –         Galben, cantat, inmiremat, compasiune, vara tarzie, dulce

Cele 5 elemente simblizeaza 5 categorii de fenomene legate intre ele, ce decurg unul din altul, realizand un ciclu “de stimulare” sau “de productie”. Inlantuirea celor 5 elemente in tot atatea miscari exprima in plan fiziologic ritmurile endogene si exogene, regasite in activitatea tuturor celulelor sau organelor care au fie relatii de stimulare fie de inhibare. Elementele se manifesta si in restul mediului inconjurator, in ciclul anotimpurilor si in derularea orara. Felul cum reactionam fizic si emotional, la influentele externe si ale naturii depinde de echilibru acestor 5 elemente in interiorul nostru; ele guverneaza un meridian sau o functie organica a corpului, a personalitatii sau a unei stari emotionale. Fiecare element poate fi asociat cu o culoare, cu un gust, cu un anotimp, cu un miros, cu o emotie sau cu un sunet.

Tinand cont de aceste considerente, avem posibilitatea de a ne orienta asupra oricarei patologii si putem institui un tratament complementar adecvat si eficient.


Post a comment

11 − 7 =

Have a question?